SÜTEMÉNYMORZSÁK

5+1 kevésbé ismert karácsonyi film az ünnepi időszakra

2021. december 16. 14:12 - SÜTEMÉNYMORZSÁK

Télapu, Reszkessetek betörők! Igazából szerelem... biztosan ismerősen csengenek a címek. Ezek a filmek úgy összeforrtak a karácsonnyal, hogy nélkülük szinte el sem tudjuk képzelni az ünnepeket. A tévécsatornák minden évben műsorra tűzik a legismertebb karácsonyi filmeket. A XXI. századnak köszönhetően azonban ma már szerencsére rengetek filmet nézhetünk az interneten. Ha nincs kedved a megszokott tévéműsorokhoz igazodni, tarts velünk! Íme néhány kevésbé ismert karácsonyi film, amelyek remek kikapcsolódást nyújtanak az egész családnak.

Családi karácsony (2018)

Ha szereted a skandináv humort, akkor ez a film tökéletes választás. Kíméletlen őszinteséggel, fekete humorral és társadalomkritikával mutatja be, mit is élünk át a karácsonyra készülve. A dán filmkritikusok hét kategóriában jelölték az év dán filmje díjra, többek között a legjobb film elismerésére, valamint négy színészi díjra. A legjobb forgatókönyv Bodil-díját pedig el is nyerte.

Múlt karácsony (2019)

Ha valaki Trónok harca rajongó, és kedveli Emilia Clarke-ot, már csak azért is megéri megnézni. Egyébként rendkívül szívmelengető történet: Kate (Emilia Clarke) nem igazán foglalkozni a karrierjével, egy karácsonyi boltban dolgozik manóként, és finoman fogalmazva nem remekel az élete egyik területén sem. Aztán megismerkedik egy jótékonykodó biciklis futárral, Tommal, de persze nem megy könnyen a kapcsolatuk kibontakozása, folyamatosan kerülgetik egymást. Nem túl egyedi és bonyolult történet, de könnyed kikapcsolódásnak tökéletes. Zenei aláfestésként pedig George Michael dalaival is találkozhattok.


Karácsony Artúr (2011)

A Karácsony Artúr egy 2011-ben készített animációs film, amely nem kapott elég figyelmet, mivel nem a Pixar vagy a Disney készítette. A filmben Télapó kisebbik fiát, Artúrt ismerhetjük meg, aki bár egy ügyetlen és hebehurgya kölyök, aki mindent elront, így majdnem a karácsonyt is sikerül neki, de ahogyan lenni szokott, pont ügyetlensége miatt végül helyreáll a rend.

Az élet csodaszép (1946)

Egy igazán különleges karácsonyi film 1946-ból. Nem csupán azért, mert fekete-fehér, hanem azért is, ahogy a karácsony lényegét megmutatja: karácsony este George Bailey lába alól kicsúszik a talaj, úgy érzi élete tönkrement, az öngyilkosság az egyetlen kiút. Az égben felfigyelnek a kétségbeesett emberre, és egy angyalt küldenek, hogy segítsenek rajta. Az angyal megmutatja, milyen sivár hellyé lett volna a város Bailey áldozatos tevékenysége nélkül. A tanulság egyértelmű: az élet a nehézségek mellett örömökkel teli, és élni már pedig igenis érdemes!

Káosz karácsonyra (2015)

Ugyan kevésbe ismert, mint Hugh Grant klasszikus filmje, az Igazából szerelem, de egy igazi, sokszereplős karácsonyi vígjátékkal szórakozhat a család. Charlotte Cooper a tökéletes karácsonyról álmodik, amikor sül a pulyka, illatoznak a sütemények, esik a hó és összegyűlik az egész család. Mindent el is követ ennek érdekében, csak egy apró részlettel nem nem számol: a családtagokkal…

A Karácsony története

Bár nem Szent Miklós igaz történetét dolgozza fel a film, mégis arra keresi a választ, hogy hogyan is született a Mikulás. Sok száz évvel ezelőtt, Lappföldön, a 7 éves Nikolas szülei és testvére egy tragikus balesetben meghalnak. A falubeliek sajátjukként nevelik Nikolast, ezért hálából, apja bicskájával apró ajándékokat készít a többi gyereknek, amiket karácsony este rak le a házaik elé.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sutemenymorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr9816782414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SÜTEMÉNYMORZSÁK 2021.12.16. 22:10:51

@gigabursch: Nagyon szívesen!

Sir Gombóc 2021.12.16. 23:34:42

Az élet csodaszép mint kevésbé ismert? Nagy karácsonyi klasszikus..

különvélemény 2021.12.17. 06:44:34

@Sir Gombóc:
Attól, mert az USA-ban mindig leadják, még nem lesz itthon ismert.

különvélemény 2021.12.17. 07:06:55

A Csoda a 34. utcában is ide tartozik, az 1947-es és az 1994-es is.
A 73-as nem olyan jó.

Sir Gombóc 2021.12.17. 11:32:14

@különvélemény: két magyar szinkronja is van a filmnek, többször műsoron volt. Sokszor megjelenik más karácsonyi filmekben is, annak nem ismert, aki kő alatt él..

Honest Abe 2021.12.17. 16:45:09

Az élet csodaszép valószínűleg a legismertebb karácsonyi film az egész világon (már, ahol van tévé)...

motoroskonyhaja 2021.12.17. 23:51:02

@különvélemény: Nem lesz itthon ismert attól, hogy nem vetítik? Tereza Orlowskit sem vetítik itthon, mégis minden 40 feletti férfinak megvan ki ő.... :D
Amúgy az egyik legnagyobb karácsonyi klasszikus, imádjuk! Minden egyes Karácsonykor megnézzük itthon, a "világhírű" Ajkán. Legutóbb talán 3 napja néztük meg Karácsonyra-hangolódás címén (amúgy a poszt ezen része szar, mert a film nem fekete-fehér, ergo a poszt írója vagy másolta a cikket, vagy nem is nézte a filmet) és most mondok egy másik filmet is, amit mindig megnézünk Karácsonykor, pedig ezt sem vetítik itthon: Jerusalem) . Az, hogy az átlag magyar a reszkessetek és társait nézi, az őket minősíti, mert valószínű ennyire sivár az életük, mint a legtöbb embernek itthon

SÜTEMÉNYMORZSÁK 2021.12.18. 14:58:08

@motoroskonyhaja: Az eredeti film fekete-fehér volt, később készült digitálisan feljavított és kiszínezett változat. Sajnos sok ember nem ismeri, legalábbis a fiatalabb korosztály, én ezt tapasztaltam, Reszkessetek betörők! és társaihoz képest nem kap elég hangsúlyt. Az, hogy kinek mi tetszik, ízlés kérdése, attól, hogy könnyed kikapcsolódásként megnézi valaki a "Reszkessetek és társait", nem hinném, hogy feltétlenül sivárabb lenne az élete...

motoroskonyhaja 2021.12.18. 18:14:55

@SÜTEMÉNYMORZSÁK:
Majdnem :)
Fussunk neki újra: az eredeti film is színes volt, csak az a rész volt fekete-fehér, amikor a Bailey nélküli világ volt ábrázolva (Capra ezzel szerette volna jelezni, hogy más "dimenzióban" látszódik ugyanaz a város, élet). Ezt később valóban kiszínezték (szerintem kár volt, de ez csak az én véleményem. Olyan ez, mint az eredeti Óz, amit utána teljesen átváltoztattak, ami szintén nem volt szerencsés, amúgy ez a film is nagyon jó egy karácsonyi hangolódásra - megintcsak szerintem).
A Reszkessetek és társai is aranyos, én csupán azt szerettem volna sugallni, hogy egy ember, egy család egyedibb, mintsem erre hangolódjon, ez jelentse nekik a Karácsonyt, de sajnos az itthoni családok nagyobbik részének ez jelenti "a" karácsonyi filmet.
És ezért örültem (NAGYON!!!!) a posztodnak,mert olyan filemeket mutatsz meg, amik nem a hétköznapi tucatcikkek köréből kerülnek ki, és ezért is írtam pl. a Jerusalem c. filmet, ami szintén karácsonyi, ellenben nem az a jópofa, kedves és könnyed alkotás.
Jószándékom jeléül plusz egy kedves karácsonyi film, amit szintén nem adnak itthon (ellenben jópofa, könnyed, aranyos, és nem nehéz): Karácsony Connecticutban. A szereposztás önmagáért beszél, a történet könnyed (már-már bárgyú és kiszámítható), mégis bájos, és teljesen karácsonyi.
Nagyon szép és boldog Ünnepet kívánok!
Barátsággal: motoros

SÜTEMÉNYMORZSÁK 2021.12.20. 11:24:21

@motoroskonyhaja: Az emlékeimben valamiért fekete-fehérként él az egész film, bár az tény, hogy még gyermekkoromban láttam, így lehet, tévedek, és neked van igazad, valahonnan megpróbálom előkeríteni, és újra megnézem. Köszönöm, az is volt a cél, hogy a tipikus tucatfilmektől eltérőeket emeljek ki, mert ahogy mondod, sokaknak csak a Reszkessetek és társai jelentik a karácsonyi filmeket. A Jerusalem tényleg egyedi, köszi az ajánlást. Nektek is boldog, békés ünnepeket kívánok!
süti beállítások módosítása