SÜTEMÉNYMORZSÁK

5+1 kevésbé ismert karácsonyi film az ünnepi időszakra

2021. december 16. 14:12 - SÜTEMÉNYMORZSÁK

Télapu, Reszkessetek betörők! Igazából szerelem... biztosan ismerősen csengenek a címek. Ezek a filmek úgy összeforrtak a karácsonnyal, hogy nélkülük szinte el sem tudjuk képzelni az ünnepeket. A tévécsatornák minden évben műsorra tűzik a legismertebb karácsonyi filmeket. A XXI. századnak köszönhetően azonban ma már szerencsére rengetek filmet nézhetünk az interneten. Ha nincs kedved a megszokott tévéműsorokhoz igazodni, tarts velünk! Íme néhány kevésbé ismert karácsonyi film, amelyek remek kikapcsolódást nyújtanak az egész családnak.

Családi karácsony (2018)

Ha szereted a skandináv humort, akkor ez a film tökéletes választás. Kíméletlen őszinteséggel, fekete humorral és társadalomkritikával mutatja be, mit is élünk át a karácsonyra készülve. A dán filmkritikusok hét kategóriában jelölték az év dán filmje díjra, többek között a legjobb film elismerésére, valamint négy színészi díjra. A legjobb forgatókönyv Bodil-díját pedig el is nyerte.

Múlt karácsony (2019)

Ha valaki Trónok harca rajongó, és kedveli Emilia Clarke-ot, már csak azért is megéri megnézni. Egyébként rendkívül szívmelengető történet: Kate (Emilia Clarke) nem igazán foglalkozni a karrierjével, egy karácsonyi boltban dolgozik manóként, és finoman fogalmazva nem remekel az élete egyik területén sem. Aztán megismerkedik egy jótékonykodó biciklis futárral, Tommal, de persze nem megy könnyen a kapcsolatuk kibontakozása, folyamatosan kerülgetik egymást. Nem túl egyedi és bonyolult történet, de könnyed kikapcsolódásnak tökéletes. Zenei aláfestésként pedig George Michael dalaival is találkozhattok.


Karácsony Artúr (2011)

A Karácsony Artúr egy 2011-ben készített animációs film, amely nem kapott elég figyelmet, mivel nem a Pixar vagy a Disney készítette. A filmben Télapó kisebbik fiát, Artúrt ismerhetjük meg, aki bár egy ügyetlen és hebehurgya kölyök, aki mindent elront, így majdnem a karácsonyt is sikerül neki, de ahogyan lenni szokott, pont ügyetlensége miatt végül helyreáll a rend.

Az élet csodaszép (1946)

Egy igazán különleges karácsonyi film 1946-ból. Nem csupán azért, mert fekete-fehér, hanem azért is, ahogy a karácsony lényegét megmutatja: karácsony este George Bailey lába alól kicsúszik a talaj, úgy érzi élete tönkrement, az öngyilkosság az egyetlen kiút. Az égben felfigyelnek a kétségbeesett emberre, és egy angyalt küldenek, hogy segítsenek rajta. Az angyal megmutatja, milyen sivár hellyé lett volna a város Bailey áldozatos tevékenysége nélkül. A tanulság egyértelmű: az élet a nehézségek mellett örömökkel teli, és élni már pedig igenis érdemes!

Káosz karácsonyra (2015)

Ugyan kevésbe ismert, mint Hugh Grant klasszikus filmje, az Igazából szerelem, de egy igazi, sokszereplős karácsonyi vígjátékkal szórakozhat a család. Charlotte Cooper a tökéletes karácsonyról álmodik, amikor sül a pulyka, illatoznak a sütemények, esik a hó és összegyűlik az egész család. Mindent el is követ ennek érdekében, csak egy apró részlettel nem nem számol: a családtagokkal…

A Karácsony története

Bár nem Szent Miklós igaz történetét dolgozza fel a film, mégis arra keresi a választ, hogy hogyan is született a Mikulás. Sok száz évvel ezelőtt, Lappföldön, a 7 éves Nikolas szülei és testvére egy tragikus balesetben meghalnak. A falubeliek sajátjukként nevelik Nikolast, ezért hálából, apja bicskájával apró ajándékokat készít a többi gyereknek, amiket karácsony este rak le a házaik elé.

11 komment

10 híres ember, aki nagyot bukott a siker előtt

2021. december 10. 11:55 - SÜTEMÉNYMORZSÁK

A kudarc-élmény talán mindannyiunk számára ismerősen cseng. Sokan az első nagyobb kudarc után feladják az álmaikat, amiért küzdöttek. Az előző bejegyzésben kicsit más szemszögből közelítettük meg a kudarc fogalmát: nem szabad bukásként felfogni, persze időt kell hagyni a történtek feldolgozására, de levonhatjuk belőle a következtetést, tanulhatunk a hibáinkból, inspirációt nyerhetünk, hogy legközelebb mit csináljunk másképp.

Léteznek olyan emberek, akik teljesen másképp élik meg a velük történő negatív eseményeket, visszautasítást, a kudarcokat, így más eredményre is jutnak. Íme néhány érdekes példa kiemelkedően sikeres emberek életéből, akikről nem gondolták volna, hogy sokra fogják vinni.

Bill Gates első cége csődbe ment

Bill Gates egyetemi pályafutása nem kezdődött túl jól, ugyanis kirúgták a Harvardról. Ha mindez nem lett volna elég, az első cége, amelyet Traf-O-Data néven alapított, csődbe ment. A folytatást ismerjük: a Microsoft megalapítása meghozta számára a sikert: ma az egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb üzletember lett a világon.

depositphotos_198748802-stock-illustration-6-june-2018-bill-gates.jpg

Walt Disney-ről azt mondták, nincs fantáziája

Walt Disney-t, pályafutása kezdetén egy újságnál dolgozott, ahonnan kirúgták, mondván „ nincsenek jó ötletei és szegényes a fantáziája“. Ezután még jó néhány sikertelen üzleti vállalkozással is elbukott, de nem adta fel, tanult a hibákból. A világ egyik leghíresebb producere és rajzfilmkészítője lett, ő alkotta meg a Disneyland vidámparkot és a Walt Disney Companyt.

pexels-zichuan-han-3428287.jpg

Fred Astaire-ről azt mondta a tanára, hogy gyenge a tánctudása

Fred Astaire, a XX. században a Broadway egyik leghíresebb táncosa és énekese volt. Az első színpadi vizsgája azonban koránt sem aratott osztatlan sikert, az egyik vizsgáztató tanár úgy értékelte, hogy nem tud sem énekelni, sem játszani, és még a tánctudása is harmatos. A későbbi filmsztár, táncos, énekes és színész a „Minden idők legnagyobb férfi sztárja” címet kapta, 76 éves karrierje alatt összesen 31 musicalben szerepelt.

astaire_fred_never_get_rich.jpg

Thomas Edisont édesanyja kivette az iskolából

Thomas Edison tanárai szerint túl gyenge képességű volt ahhoz, hogy bármit is képes legyen megtanulni, ezért édesanyja kivette az iskolából. Később két munkahelyéről is elbocsájtották, mivel nem teljesítette a követelményeket.  1876-ban fölállított laboratóriumában kb. ezer szabadalmat kísérletezett ki, és lett ezáltal minden idők egyik legnagyobb feltalálója. Többek között ő találta fel az izzólámpát és a fonográfot.

istockphoto-1070589670-612x612.jpg

Stephen King első regényét nem akarták kiadni

Stephen King, a híres bestseller író első regényét körülbelül harmincszor utasították vissza a könyvkiadók, miután az egyik hajlandó volt publikálni. Később a jelenkor egyik legolvasottabb szerzőjévé vált, könyveit negyvennél is több nyelvre fordították le, és több mint 400 millió példányban keltek el világszerte. A legtöbb filmjét kisebb-nagyobb sikerrel meg is filmesítették.

it_2017_poster.jpg

A The Beatles-t kezdetben elutasította a lemezkiadó

A The Beatles-t pályájuk kezdetén a lemezkiadó elutasította, mondván: “nem jó a hangzásuk, a gitárzenének lejárt az ideje“. Később több mint 1,3 milliárd lemezt adtak el világszerte, és több mint ötven Top 40-es kislemezük jelent meg. Hatásuk a pop- és könnyűzenei kultúrára az egész világon kimagasló jelentőségű volt. Yesterday című daluk a modern kori zenetörténet egyik legtöbbször feldolgozott dala. 

the_fabs.JPG

Steven Spielberg ott hagyta a Színház- és Filmművészeti Egyetemet

Steven Spielberg, a négyszeres Oscar-díjas filmrendező nem tudta befejezni a dél- kaliforniai Színház-és Filmművészeti Egyetem rendezői szakát, mert háromszor állt bukásra egy tantárgyból. Csupán 35 évvel később tért vissza az egyetemre, hogy befejezze tanulmányait és megszerezze rendezői diplomáját.

istockphoto-458691633-612x612.jpg

Albert Einstein 4 éves koráig nem beszélt

Ismerős cseng név, ugye? A géniusznak tartott, Nobel-díjas, világhírű fizikus egészen 4 éves koráig nem beszélt, később olvasási nehézségekkel küzdött, antiszociálisnak, gyenge elméjűnek tartották, ezért még az iskolából is eltanácsolták, később pedig a Berni Egyetem is visszautasította a doktori disszertációját.

albert-einstein-1505932669r3h.jpg

Charles Darwint tanárai középszerű fiatalnak tartották

Édesapja nyomása ellenére nem tanult tovább orvosnak, ezért apja folyamatosan szidta, szerinte lusta és álmodozó volt. Ezt a véleményt tanárai is osztották, akik középszerű, nem túl eszes fiatalnak tartották Darwint. Elhamarkodott döntést hoztak, mert az ifjú Charles később kidolgozta evolúcióelméletét, ami forradalmasította a természettudományt.

darwin_controversy2_0_0.jpeg

Michael Jordan-t kidobták az iskolai csapatból

Michael Jordan minden idők egyik legsikeresebb kosárlabdázója a világon. Ennek ellenére fiatal korában még egyáltalán nem tartották nagy tehetségnek, sőt az iskolai csapatból is kidobták. Egyszer azt mondta: “Életemben 9 ezer labdát dobtam mellé, 300 meccset veszítettem el, 26 esetben, ha kosarat dobok, a csapatom nyer, én mégis kihagytam. Sokszor vesztettem, de mégis sikeres tudtam lenni.”

 pexels-jd-danny-2385477.jpg

 

5 komment

Hogyan dolgozzuk fel a kudarcot?

2021. december 06. 11:30 - SÜTEMÉNYMORZSÁK

Kirúgtak a munkahelyedről? Szakított veled a párod? Megbuktál a nyelvvizsgán? Életünkben számtalan ehhez hasonló helyzettel szembesülhetünk. Szinte nincs olyan ember, aki ne tapasztalna meg kudarcokat. Ilyenkor elképzelhető, hogy úgy érezzük, összedőlt a világ, a sors igazságtalan volt velünk, elkezdjük a környezetünket hibáztatni, a körülményeket okolni vagy épp hogy elkönyveljük magunkban: nekünk semmi sem sikerül.

pexels-shvets-production-7203956.jpg

A kudarcot sokan rendkívül negatív élményként értékelik, pedig az élet természetes velejárója, hiszen az igencsak ritka, hogy valakinek minden sikerül. Pedig az önsajnáltatás és önostorozás helyett tekinthetnénk másképp is a kudarcra. Mi lenne, ha magát a kudarc szót átalakítanánk tapasztalatszerzéssé? Nem véletlenül olvashatunk arról, hogy a magukat sikeresnek valló, népszerű embereket milyen sokszor érte kudarc. Nem egy esetben pont ezek a kudarcok vezettek a sikereikhez, ugyanis tapasztalatot szereztek belőlük. J. K. Rowling állítólag 12 kiadóhoz küldte el a híres Harry Potter-sorozat első könyvét, mire az egyik hajlandó volt kiadni. Vagy egy másik példát említve: Albert Einstein állítólag hét éves koráig nem beszélt rendesen, nagyon nehezen tanult meg írni-olvasni, tanárai ezért szellemileg elmaradottnak gondolták. Az ehhez hasonló esetekről egy következő bejegyzésben olvashattok majd, most azonban nézzünk néhány praktikát, hogyan lehet átértelmezni a kudarc fogalmát.

1. Fogalmazzuk meg és fogadjuk el!

Tudom, nem könnyű, de a legjobb, ha nem tagadod, nem okolsz senkit a kudarcért, hanem megpróbálod felvázolni, pontosan mi is történt, hol vétettél esetleg hibát, hogy reagáltak az érintett felek, magyarul segít, ha megfogalmazod tisztán, egyértelműen a kudarc okát. Akár papírt és tollat is ragadhatsz, a gondolatoknak is teremtő erejük van, de ha vizualizálod, még inkább hatással lesz rád. Ha sikerült felvázolni a kiváltó okokat, nincs más hátra, mint hogy megpróbáld elfogadni a helyzetet. Változtatni a múlton már úgysem tudsz, fontos, hogy adj egy kis időt magadnak, amíg felocsúdsz, hisz a feldolgozáshoz meg kell élni a kudarccal kapcsolatos fájdalmat, negatív érzelmeket is.

pexels-pixabay-261681.jpg

2. Tanuljunk belőle

A kudarcot felfoghatjuk úgy, mint tapasztalatszerzést. Fogalmazd meg, mi az, amit legközelebb másképp csinálnál, milyen lépéseken változtatnál, mely pontokon hibáztál. Semmiképpen ne szégyelld, hisz egy egyszerű példát említve: a kisgyermekek is rengetegszer esnek el, mire megtanulnak járni. Nem adják fel, hanem újra és újra feltápászkodnak, ha kell százszor is.

3. Ne szégyelljünk segítséget kérni

Előfordulhat, hogy olyan élethelyzetbe kerülünk, amelyet úgy érzünk, nem tudunk egyedül megoldani. Ha van rá lehetőségünk, ne szégyelljünk ilyenkor segítséget kérni rokonoktól, barátoktól és/vagy szakemberektől, akik segítenek átértékelni a helyzetet, és rávezetni a megoldásra. Ne felejtsük el, hogy a legreménytelenebb szituációkból is van kiút!

pexels-ave-calvar-martinez-4061216.jpg

4. Ne rágódjunk rajta!

Nincs értelme hónapokon vagy akár éveken át őrlődni múltbéli kudarcainkon, hagyjunk magunknak időt a feldolgozásra, vonjuk le belőlük a következtetést, de semmiképpen ne rágódjunk rajtuk hónapokon, vagy akár éveken keresztül. Bár elcsépelt mondás, de igaz: a múlton valóban nem lehet változtatni, viszont balul elsült múltbéli tetteink remek tanulópénzként szolgálhatnak.

 5. Ne kerüljük, ne féljünk tőle!

Ha azért nem vágunk bele álmaink megvalósításába, mert félünk a kudarcoktól, lehetőségünk sem lesz, hogy valóra váltsuk őket. A kudarcokból tudunk ugyanis tanulni, átgondolni, legközelebb min kell változtatni. Ha megtanulod feldolgozni őket, akkor lehetőségként tudsz majd tekinteni rájuk.

Persze mindezeket külső szemlélőként megfogalmazni egyszerűnek tűnik, a kivitelezés nem könnyű, de megéri, mert a kudarcok által lehet a legjobban fejlődni, tanulni. A nagy ötletek sokszor a nagy bukások után születnek. Merj kockáztatni, nézz szembe a kudarcaiddal, hisz kudarcok nélkül nincs siker!

 

1 komment
süti beállítások módosítása